japanresan.webblogg.se

Barn från Viksjö möter Japan

Reflekterande slutsatser

Japan var ett land som ingen av oss ens tänkt på att resa till, det kändes så främmande och långt borta. När vi fick erbjudandet började vi läsa på om landet och dess kultur. Det är många seder och olika cermonier att lära sig. Hälsningscermoni, tecermoni, toatofflor, badcermoni, maten osv  Trots att vi hade läst på så noga gjorde vi våra misstag, men vi blev aldrig kritiserade för det utan bara vänligt lotsade rätt. Vi lärde oss att fråga om allt, vilket vi tror uppskattades. Japanerna är så oerhört vänliga och hjälpsamma.  Stannar man upp och tvekar en sekund kommer genast någon och hjälper dig till rätta. Frågar du om vägen får du inte bara en vägbeskrivning utan personen går med och lotsar dig rätt. 

Japaner är väldigt hygieniska. De tar inte varandra i hand utan hälsar genom att buga. Är de förkylda bär de munskydd för att inte smitta sina medmänniskor. Toaletterna är självspolande då du slipper vidröra spolknappen . Alla handfat har sensor. Även om vi hade svårt att lära oss seden med toatofflor så är den ur ett hygieniskt perspektiv väldigt smart. 

Innan varje måltid får man en varm handduk eller våtservett att tvätta händerna med. Maten var en av våra farhågor innan vi reste till Japan.  Även om en del smaker varit nya och svåra att vänja sig vid så är det japanska köket fantastiskt ! Maten är så hälsosam med mindre fett och mindre kolhydrater och till varje måltid serveras grönt te. Varje måltid består av flera små rätter och mycket grönsaker. Allt äts med pinnar något vi kommer att sakna när vi kommer hem. Vi har aldrig känt oss så pigga eller mått så bra som här i Japan Japaner äter väldigt mycket mat vid varje måltid men även om vi blivit väldigt mätta har vi aldrig känt oss övermätta. Vi har heller inte känt något sötsug mellan måltiderna. 

Smart är ett ord som vi använt ofta här i Japan. De har så oerhört smarta lösningar på allt och trots att de är så många så flyter allt så bra. De har genomtänkta och smarta lösningar och har tänkt på alla detaljer. Det finns skyltar överallt som är lätta att förstå, om du kan japanska dvs. De har anpassat samhället efter att de är Så många och har mycket av allt. Vid tågen finns det många biljettautomater och vi har inte en enda gång behövt stå i en toakö. 

Det är rent och prydligt överallt, inget skräp på gatorna trots att det inte finns några papperskorgar och det verkar knappt finnas  någon brottslighet. Hur skapar de då ett då välfungerande samhälle? 
Vi tänker att de måste börja med barnen. På de förskolor vi besökte såg vi en förmedlande och ganska strikt pedagogik, men de dömde eller kritiserade inte barnen. Barn fick vara barn med skratt och rörelse. Vi såg en genuin glädje mellan barn och pedagoger. Den genuina glädjen verkar genomsyra japaner, de verkar uppriktigt glada över att hjälpa varandra. 

Däremot ser vi en hierki i det japanska samhället där man bugar olika djupt för olika personer. Vi märker också en stor skillnad i frågan om genus. Pojkarnas dag firas med symboler som styrka och hjältemod medan flickornas dag firas med symboler som dockor och prinsessor. 

Vi ser att japanerna liksom vi tänker runt hållbar utveckling. De värnar om sin vackra natur och miljö. På förskolorna använder de mycket återvinningsmaterial, de bygger tom bord och stolar av kartonger. Vi fick många tankar och idéer om hur vi kan använda återvinningsmaterial i vårt projekterande. 
Vi tar också med oss Hur genuint vänliga och hjälpsamma människorna här är vilket vi också ser som en viktig del i att skapa ett hållbart samhälle. Skapa hållbara relationer.  Wåga och wiljas vision är att vara med och förändra världen genom barnen. Vi tänker att barnen först måste få upptäcka världen för att skapa förutsättningar för att kunna förändra den. Vi hoppas på, med hjälp av Nalle -Maja som verktyg, kunna skapa relationer mellan barn i Viksjö och barn i Japan. Vi vill dela med oss av vår reflekterande attityd och vi vill ta med oss den genuint hjälpsamma vänlighet som vi sett. 

Under vår vistelse i Japan har vi fått använda alla våra sinnen, precis som vår ateljérista låter barnen upptäcka med alla sina sina sinnen i vår ateljekultur. Den är också något vi vill dela med oss av när vi i höst får besök av japanska studenter.

 I Japan promenerar japanska studenter på en speciell stig för att kläcka många och nya idéer. Vi provar så klart den stigen och idéerna har verkligen börjat blomstra ikapp med alla vackra blommor som vi fått uppleva. Japan har en mycket vacker och kuperad natur och alla årstider verkar ha sin charm. Vi ser vackra bilder från både höst och vinter. Vi missade körsbärsblommorna men fick uppleva väldoftande listeria och häckar av azalea. Japan är ett land väl värt ett besök. Vi känner redan en längtan att någon gång återvända till detta underbara land. 



Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Eva Dahlen
skriven :

Hej Nina & Petra!
Det har varit både roligt och spännande att följa er på "bloggen".
Ni verkar ha haft en toppenresa med många härliga, spännande, lärorika och fina upplevelser!
Ska bli jättekul att träffa er igen!
Kram Eva

2 Mervi
skriven :

Roligt att läsa era reflektioner!!! Vi har saknat er så VÄLOMNA HEM

3 Lotta
skriven :

Så spännande det låter. Ni får mig att vilja åka till Japan.